Activitatea noastra

Proiectul ,,Da, si eu pot!” este rezultatul unor experiente personale ale celor doi initiatori, Gabriela si Cristian Airinei.

Gabriela-Elena Airinei a fost diagnosticata cu diabet tip 1 in anul 2002, an din care a inceput lupta ei cu monitorizarea glicemiei: 4 intepaturi zilnic pentru monitorizarea glicemiei si alte 4 pentru administrarea insulinei, mai bine de 2.920 de intepaturi intr-un an. După 15 ani de diabet si peste 43.800 de intepaturi, Gabriela s-a intrebat cum suporta un copil toata aceasta suferinta, mai ales ca, in cazul copiilor, pot fi si 10 intepaturi intr-o zi doar pentru masurarea glicemiei si alte 5 pentru administrarea de insulina.

Programul “Da si Eu Pot” lansat in noiembrie 2016 a demonstrat ca o persoana cu diabet poate sa traiasca normal si poate sa faca un efort sustinut, cu o monitorizare constienta.

Aportul lui Cristian Daniel AIRINEI, vine din pasiunea lui pentru sport si efortul sustinut pe care acesta l-a aratat Gabrielei in toata aceasta perioada de timp. Cu temperamentul unui sportiv, cu mult fair play si dorinta de a face bine celor din jur, acesta a avut menirea de a pune la punct detaliile de implementare ale proiectului.

Numai cu efortul lor conjugat, impreuna am reusit ca in prima etapa a proiectului, in parteneriat cu Asociatia ,,Sprijin pentru Diabet!", sa deruleze editia I-a a proiectului cu tema: ,,Turul Romaniei pe bicicleta cu diabet" in care am obtinut urmatoarele rezultate notabile:

Anul 2017

Prima persoana cu diabet tip 1 care a facut « Turul Romaniei pe bicicleta »

In cadrul proiectului “Turul Romaniei pe bicicleta, cu diabet” am parcurs intre 25 iunie 2017 si 25 iulie 2017, 2.600 kilometrii pe biciclete, facand turul României cat mai aproape de granita. Am pedalat 26 zile, insumand 135 ore petrecute in sa, pedaland. Am vizitat 21 judete, am avut intalniri cu comunitatea locala a persoanelor cu diabet, am intalnit autoritatile si presa locala. Zilnic am avut interventii telefonice in direct pe Radio Bucuresti FM, am oferit interviuri in orasele mari – Giurgiu, Drobeta Turnu Severin, Timisoara, Arad, Suceava, Botosani, Iasi, Galati, Constanta, Calarasi si Bucuresti. Tricourile albastre au fost vazute timp de o luna, pedaland prin soare, vant si ploi, perioada in care am strans fonduri pentru a ajuta copiii cu diabet tip 1 din Romania, am vorbit cu autoritatile locale despre problemele celor cu diabet, am ascultat parintii cu copii cu diabet. In total campania de donatii si sponsorizari a strans peste 12,000 euro, bani ce s-au regasit in sisteme de monitorizare si consumabile pentru acestea.

    Am obtinut urmatoarele rezultate notabile:
  • 26 de zile de pedalat, intre 25 iunie 2017 si 25 iulie 2017
  • 2.600 kilometri parcursi pe biciclete, facand astfel turul României cat mai aproape de granite
  • 135 ore petrecute in sa, pedaland
  • 21 judete prin care am trecut si am avut intalniri cu comunitatatile locale ale persoanelor cu diabet, autoritatile publice locale, grupuri de ciclisti care au sustinut proiectul, presa locala
  • peste 11,000 euro donati in senzori de glicemie pentru copii (10 familii au primit kit-uri de monitorizare a glicemiei pentru 6 luni)

Zilnic au fost interventii telefonice in direct pe Radio Bucuresti FM, am oferit interviuri in orasele mari – Giurgiu, Drobeta Turnu Severin, Timisoara, Arad, Suceava, Botosani, Iasi, Galati, Constanta, Calarasi si Bucuresti.

In toata aceasta perioada, s-au strans fonduri, in special prin donatii si sponsorizari pentru a ajuta copiii cu diabet tip 1 din Romania, bani din care au fost achizitionate sisteme de monitorizare continua a glicemiei si consumabile pentru acestea.

    Este cunoscut faptul ca in Romania, populatia si respectiv persoanele cu diabet se confrunta cu o serie de probleme generate de:
  • Lipsa programelor de preventie primara (identificarea a riscului de a face diabet)
  • Monitorizarea dificila a afectiunii odata instalate prin lipsa senzorilor de monitorizare a glicemiei
  • Numar insuficient de teste pentru determinare a glicemiei
  • Nedecontarea 100% a analizei ce determina variatiile glicemice (hemoglobina glicozilata)
  • Numar insuficient de ace pentru administrarea insulinei

Anul 2018

Actiunile « Da, si eu pot » au continuat prin programele

  1. "Acces la sanatate, acces la viata" (editia 1) – prezentari in scolile din judetul Giurgiu
  2. "Fletche Romania"- tura cu bicicleta de 260 km intr-o zi
  3. "Interiorul Carpatilor pe Bicicleta" – 1,200 km cu 10,000 m diferenta de nivel. Gabriela a dovedit ca o persoana cu DZ1 poate face miscare, ii face bine miscarea si se poate comporta exact ca o persoana normala
  4. "Provocare si Vointa" (editia 1)

Acces la sanatate, acces la viata!

Acest proiect s-a adresat persoanelor cu diabet si tuturor celor care sunt in jurul acestei afectiuni – cadre medicale, didactice, parinti, familiile persoanelor cu diabet, din judetul Giurgiu. Am derulat campania in : Bolintin Vale, Clejani, Bucsani, Bulbucata, Ghimpati, Vanatorii Mici, Floresti – Stoenesti, Roata de Jos, Mirsa, Gaiseni din judetul Giurgiu.

Caravana Sanamed – Da, si eu pot!

In parteneriat cu clinica Sanamed (www.sanamed.ro), am organizat in cele 10 comunitati sesiuni de informare in cadrul carora am prezentat noutatile in domeniu, mai putin accesibile in mediul rural, dar si aspecte legate de importanta sportului, a miscarii si a nutritiei sanatoase.

Tot in parteneriat cu clinica Sanamed, am organizat in comunitatile selectate o caravana medicala de determinari glicemie si sesiuni interactive despre stilul de viata si de alimentatie sanatoasa, despre miscare in aer liber si activitati sportive.

Proiectul s-a bucurat de parteneriatul cu Radio Bucuresti FM, parteneriat prin care am participat la emisiuni live de prezentare a campaniei noastre. Mai mult, pe toata perioada turului si a actiunilor premergatoare, reporterii Bucuresti FM au trasnsmis telefonic in direct evolutia proiectului. Radio Romania Actualitati, prin posturile sale locale beneficiaza de cea mai mare raza de acoperire la nivel national si astfel vocea noastra a fost auzita zilnic.

Mediul online, prin intermediul site-ului www.dasieupot.ro si a paginii de Facebook dasieupot, am postat zilnic evolutia proiectului si actiunile premergatoare, transmisiuni live din timpul pedalarii si al activitatilor noastre. Presa online locala si de specialitate (medical, biciclistic, sportiv), dar si prin intermediul siteurilor si bloggurilor partenerilor si participantilor.

Rezultate

  • Identificarea persoanelor cu diabet din 10 comunitati din judetul Giurgiu si informarea acestora asupra problematicii diabetului, masuri de preventie si comportament adecvat in tratamentul acestei afectiuni.
  • Cresterea gradului de constientizare al acestor persoane dar si a autoritatilor locale despre importanta managementului corect al diabetului. Un management eficient al diabetului reduce riscul aparitiilor de complicatii.
  • Identificarea persoanelor cu complicatii si includerea lor in campania de donare de senzori de glicemie si / sau echipament necesar unor familii cu copii cu diabet care ar avea ca efect imediat un management eficient al diabetului, dar si constientizarea acestor persoane cu privire la importanta unui management corect al diabetului.

Impactul proiectului

  • Identificarea nevoilor persoanelor cu diabet.
  • Cresterea nivelului de educatie si a vizibilitatii celor cu diabet, imbunatatirea vietii acestora, egalitate de sanse in accesare tratament si lipsa discriminare in mediul scolar.
  • Incurajarea si includerea persoanelor cu diabet in programe de sport si miscare in aer liber, mersul pe bicicleta si cicloturismul fiind benefice pentru imbunatatirea starii de sanatate mai ales la copii.
  • “Mişcarea este aurul, dieta este argintul, iar medicamentul este bronzul’’ spune renumitul profesor Constantin Ionescu Târgovişte, directorul Institutului de Diabet „Nicolae Paulescu”. Este valabil pentru multe boli, dar în special pentru diabet.

“Da, și eu pot – Trace Romania 2018” aprilie 2018

FLECHE ROMANIA este o tura de anduranta de 24 de ore, care are loc in Romania, o singura data pe an, primavara. Data traditionala de desfasurare a evenimentului este weekend-ul Sarbatorii Pastelui, dar poate avea loc incepand cu o saptamana inainte de Pasti si cu pana la sapte saptamani dupa aceasta sarbatoare.

FLECHE ROMANIA este organizata de Randonneurs Romania, sub licenta Audax Club Parisien, facand parte din categoria turelor FLECHE VELOCIO. FLECHE ROMANIA este o tura destinata parcurgerii in echipe, ai caror ciclisti trebuie sa ajunga in acelasi loc, parcurgand trasee diferite. Randonneurs Romania stabileste in fiecare sezon locul de sosire comun tuturor echipelor.

Spre deosebire de tura Fleche, pentru Trace, echipa are la dispozitie 30 de ore sa termine traseul de minim 260 km, ales si omologat, cu conditia sa ajunga cel tarziu la ora 12.00, duminica, la Valea Lunga, iar pentru intervalul orar sambata ora 22.00 - duminica, ora 06.00 sa faca dovada cazarii (PC7 din brevet-card).

Echipa “Da, si eu pot” a avut in componenta doua persoane cu diabet tip 1 si a terminat cu bine traseul de 260 km.

Interiorul Carpatilor pe bicicleta

In data de 7 iunie, am luat startul “IntraCarpatian Tour” ce avea sa fie 1,200 km de pedalat in 14 zile.

Intra-Carpatian Tour a însemnat 14 zile pe pedalat, 1200 de kilometri pe o vreme aproape permanent potrivnica, cu ploaie si vant puternic, cu peste 10.000 de metri diferente de nivel. Cu intalniri emotionante la Targoviște și Sibiu, la Alba Iulia și la Cluj, la Targu Mures și Odorheiul Secuiesc, cu oameni frumoși, cu paine, sare, flori, baloane și imbratisari.

La final, pe 21 iulie, am fost asteptati in Bucuresti, dupa doua saptamani de ploi si frig, dupa 1,200 km, dar cu obiectivul indeplinit. Am dovedit ca se poate, ca vremea si urcarile nu reprezinta un obstacol pentru o persoana cu DZ1, ba din contra, cu vointa, tratament si sustinere, se poate indeplini orice vis.

Provocare si Vointa

24 Noiembrie a insemnat intalnirea « Provocare si Vointa » ocazie cu care am avut placerea sa-i avem alaturi de noi pe:

  • Tibi Useriu – triplu castigator al Arctic Ultra 6633
  • Roddy Riddle – scotian cu diabet tip 1, prima persoana cu diabet tip 1 care a terminat 6633 Arctic Ultra
  • Tanase Vlad – romanul care a terminat pe locul 3 6633 Arctic Ultra, dar cu o poveste impresionanta despre vointa
  • Radu Paltineanu – cicloturist. Singurul roman care a pedalat 35,000 km strabatand americile. 3 ani de calatorie si enorm de multe povesti