2018...povestea continua

Proiectul Da, si eu pot! este rezultatul unor experiente personale ale celor doi initiatori, Gabriela-Elena Airinei a fost diagnosticata cu diabet tip 1 in anul 2002, an din care a inceput lupta ei cu monitorizarea glicemiei: 4 intepaturi zilnic pentru monitorizarea glicemiei si alte 4 pentru administrarea insulinei, mai bine de 2.920 de intepaturi intr-un an. Dupa 15 ani de diabet si peste 43.800 de intepaturi, Gabriela s-a intrebat cum suporta un copil toata aceasta suferinta, mai ales ca, in cazul copiilor, pot fi si 10 intepaturi intr-o zi doar pentru masurarea glicemiei si alte 5 pentru administrarea de insulina. 

Programul "Da si eu Pot" lansat in noiembrie 2016 a demonstrat ca o persoana cu diabet poate sa traiasca normal si poate sa faca un efort sustinut, cu o monitorizare constienta. 

Numai cu efortul lor conjugat, impreuna am reusit ca in prima etapa a proiectului, derulat in parteneriat cu Asociatia ,,Sprijin pentru diabet",  sa deruleze editia I-a a proiectului cu tema: ,, Turul Romaniei pe bicicleta cu diabet” in care am obtinut urmatoarele rezultate notabile : 


- 26 de zile de pedalat, intre 25 iunie 2017 si 25 iulie 2017;

- 2.600 kilometri parcursi pe biciclete, facand astfel turul României cat mai aproape de granite;

- 135 ore petrecute in sa, pedaland;

- 21 judete prin care am trecut si am avut intalniri cu comunitatatile  locale ale persoanelor cu diabet, autoritatile publice locale, grupuri de ciclisti care au sustinut proiectul,  presa locala;

- Zilnic au  avut loc  interventii telefonice in direct pe Radio Bucuresti FM prin care am oferit interviuri in orasele mari – Giurgiu, Drobeta Turnu Severin, Timisoara, Arad, Suceava, Botosani, Iasi, Galati, Constanta, Calarasi si Bucuresti;

- Tricourile albastre au fost vazute timp de o luna, pedaland prin soare, vant si ploi; 

- In toata aceasta perioada,  s-au strans fonduri in special prin donatii si sponsorizari pentru a ajuta copiii cu diabet tip 1 din Romania,  bani din care au fost achizitionate  sisteme de monitorizare continua a glicemiei si consumabile pentru acestea. 


Proiectul isi propune sa  aduca in atentia  autoritatilor responsabile in gestionarea problematicii diabetului zaharat in Romania, problemelor persoanelor cu diabet zaharat si deasemenea isi propune sa asigure suport in gasirea unor solutii fiabile pentru rezolvarea acestora. 

Este cunoscut faptul ca in Romania, persoanele cu diabet insulinodependent se confrunta cu o serie de probleme  generate de:  

- lipsa senzorilor de monitorizare a glicemiei;

- numar insuficient de teste pentru determinare a glicemiei,;

- nedecontarea 100% a analizei ce determina variatiile glicemice;

- numar insuficient de ace pentru administrarea insulinei.

Incercam sa amintim autoritatilor ca este mult mai eficient sa combati, sa previi si sa eviti aparitia complicatiilor asociate diabetului tip 1. In managementul diabetului tip 1 este foarte importanta mentinerea glicemiilor in parametrii, fapt dovedit medical. Existenta fluctuatiilor glicemice mari duce la aparitia de complicatii si a comelor diabetice, iar folosirea unui senzor de monitorizare continua a glicemiei nu face decat sa evite aceste fluctuatii. Exista un control mult mai eficient, al pacientului, apartinatorului dar si a medicului prin urmarirea in timp real, online a evolutiilor glicemice. 

Un alt aspect urmarit prin acest proiect educarea persoanelor cu diabet zaharat tip 1 prin puterea exemplului. Prin exemplul personal, Gabriela a dovedit ca o persoana cu DZ1 poate face miscare, ii face bine miscarea si se poate comporta exact ca o persoana normala. Vrem sa continuam si sa ajungem si in comunitatile din centrul tarii. 

Mediatizarea existentei diabetul zaharat tip 1 in Romania, prin prezenta pe canalele media a problemelor si a lipsurilor cu care se confrunta persoanele cu diabet tip 1. Intalniri cu autoritatile in care sa discutam problemele locale ale persoanelor cu diabet, intalniri medici – pacienti – autoritati in care sa se aduca la cunostiinta problemele intampinate la nivel de comunitate.   


Turul “Interiorul Carpatilor pe bicicleta cu diabet" 

1,200 kilometrii de parcurs / 5,900 metri diferenta de nivel / 15 zile; 

Pe toata durata turului, dar mai ales in zilele de pauza vom organiza intalniri cu comunitatile locale, cu autoritatile si cu media locala, ocazie cu care vom prezenta cauza noastra si rezultatele. 

Incurajam persoanele cu diabet sa participe activ alaturi de noi, sa pedaleze cu noi si sa ne insoteasca portiuni din traseu. Vom transmite live, fiecare punct in care ne aflam prin utilizarea unei aplicatii de urmarire prin GPS, pentru a facilita potentialilor participanti alaturarea la tur. 


Posted in: pregatiri 2018