Despre rau si rautate

De ce sa facem rau? 

Facem rau fiindca suntem orbiti de furie, facem rau pentru ca nu avem consideratie si iubire fata de cei de langa noi.

Facem rau fiindca suntem rataciti si nepreocupati sa ne cercetam, sa ne vindecam, iar intre timp indureram alti oameni.
Facem rau pentru ca nu avem niciun fel de valori sanatoase dupa care sa ne conducem viata.
Facem rau pentru ca suntem egoisti in stare pura.

Acum cateva luni, in februarie, am fost contactati pe facebook de o persoana, o sa-i spunem D, nu vrem sa aratam cu degetul spre nimeni, vrem doar sa tragem un semnal de alarma. Acest D, care vorbea destul de frumos, ne-a povestit ca sufera de o boala grava, incurabila, si ca ultimul lui vis este sa faca turul Romaniei pe bicicleta. Am inceput sa discutam, pe facebook si chiar pe email, despre ce implica acest lucru, despre boala lui, despre incercarile la care trebuie sa fie supus, despre bagaje, echipament, bicicleta, sponsori, sponsorizari, ong-uri partenere, prieteni, ajutor! D era foarte entuziasmat, ne cauta toti prietenii, ii contacta si incerca sa vorbeasca frumos cu toata lumea, dar, avea momente in care starile lui se schimbau brusc. Cerea ajutor, pe urma il refuza, solicita un produs, imediat spunea ca nu vrea sa depinda de nimeni. Insa, mereu, scotea in fata boala lui, diagnosticul pus intr-o clinica din strainatate, dovedit doar printr-o fotografie partiala a unei foi in germana, unde intr-adevar aparea numele lui, dar nicio parafa, antet, stampila care sa-i dovedeasca autenticitatea. Am contactat un ONG, care se ocupa cu persoanele cu boala lui, care m-a informat foarte politicos ca au nevoie de o recomandare medicala de la un medic din Romania, cum ca este luat in evidenta cu boala respectiva. D spunea mereu ca nu are posibilitati materiale, ca nu este luat in evidenta in RO, deci nu are tratament si nici diagnostic pus aici. Era un semn de intrebare, dar, totusi am incercat sa mergem mai departe si l-am pus in legatura cu prieteni biciclisti, si chiar cu un service de biciclete care sa-l ajute cu ceva piese, reglaje, sfaturi si suport tehnic. Un bun prieten a mers chiar mai departe si a trimis ceva echipament, care sa-l scuteasca de cheltuieli si sa-l ajute sa-si duca "visul la capat". Am discutat cu medici, despre boala lui, toti ne-au spus ca e serios, ca nu prea recomanda asa ceva, insa nici nu poti opri o persoana care pretinde ca are acea boala sa nu-si indeplineasca visul. Intr-o noapte am constatat ca am primit recenzii negative de la el, pe paginile noastre de facebook, chiar si pe pagina firmei la care lucrez cand nu sunt ong-ist, si incercand sa vad ce se intampla am realizat ca sunt blocat. Deranjat fiind de faptul ca desi mereu i-am vorbit frumos, i-am dat sfaturi si am incercat sa-l sprijinim, ne-a evaluat public negativ, i-am trimis un email. 

Salut, 

D, se pare ca te-am suparat cu ceva, daca putem discuta despre asta te rog sa o faci. 
Daca imi dai recenzii negative la pagini, inclusiv la pagina firmei la care lucrez, ai probleme psihice foarte grave. Sfatul meu este sa mergi la medic pentru ca devi periculos pentru tine si pentru cei din jur. Te-a deranjat cu ceva pagina "dasieupot" sau "xxx", locul meu de munca? 
Ce vrei de la mine? Vrei bani si nu i-ai obtinut? 
Raspunde-mi la mesaj, te desfiintez! 
Sanatate! 


Acest cuvant "desfiintez" care de fapt se referea la ideile lui de a face bani, a declansat haosul. Regret acest cuvant, a fost scris la nervi, am gresit cu acest cuvant. Acea noapte a fost foarte lunga, pentru noi si pentru D. D s-a filmat si a postat, schimbat la fata, livid, speriat, ingrijorat, spunea ca ii este frica in casa, ca suntem interlopi, oameni cu bani de la Bucuresti care vor sa-i faca rau, ca aude zgomote prin curte si casa. Afirma ca ii este frica pentru familia lui, ca l-am amenintat si ca venim peste el, ca suntem infractori care-i vor moartea, ca a sunat la politie dar nu raspunde nimeni. Pe fata lui se citea nebunia, disperarea, dar mai ales dispretul. El a realizat ca nu primeste bani si a devenit extrem de violent verbal. 

Acum, tot ce ne dorim este ca acest personaj sa ne lase sa ne vedem de viata noastra, sa nu murdareasca binele pe care incercam sa-l facem, sa fie sanatos si poate sa isi duca la final visul, desi a fost doar un pretext. 


Am scris aceste randuri pentru a va face atenti, pentru a trage un semnal de alarma ca nu este mereu bine si indicat sa credeti toate povestile, cel mai bine este sa aveti dovezi, din pacate oameni ca el mai sunt. Nu am scris aceste randuri pentru a redeschide subiectul, chiar ne dorim sa-l facem uitat si sa ramanem doar cu invatamintele. Cei cu experienta in ong, nu ca noi, stiau, de aceea au fost circumspecti, au avut retineri si au cerut acte. 


Posted in: diverse