Da, si eu pot - o campanie de suflet

Scopul principal al acestei campanii este de a dovedi persoanelor cu diabet ca pot face aceleasi lucruri care pot fi facute de o persoana normala, ca pot face sport, miscare si mai ales ca acest lucru le face bine. In paralel, aceasta campanie a insemnat si o strangere de fonduri pentru a ajuta copii cu diabet tip 1 din Romania. 

Gabriela a fost diagnosticata cu diabet zaharat de tip 1 in urma cu 16 ani, si de atunci duce o permanenta lupta pentru mentinerea unui nivel optim al glicemiei. Lucru care nu este intotdeauna usor. A simtit pe pielea ei, ce inseamna opt intepaturi pe zi si patru pentru masurarea glicemiei si alte patru pentru administrarea insulinei. S-a gandit ca daca ei ii este atat de greu, cum trebuie sa ii fie unui copil. In toamna anului 2016 si-a pus in cap sa faca ceva pentru ei. Sa faca Turul Romaniei pe bicicleta, alaturi de Cristian, sa stranga bani pentru a putea cumpara senzori de monitorizare a glicemiei pentru copiii care sufera de aceeasi boala ca si ea. Asa s-a nascut campania Da, si eu pot!

Anul trecut, pe 25 iunie, Gabriela a devenit prima femeie cu diabet de tip 1 care a incalecat pe bicicleta, pentru a-si spune povestea si pentru a indemna si alte persoane cu diabet sa faca miscare si sa iasa sa faca sport, dar si pentru a sensibiliza donatorii. A pedalat 30 de zile, cate 100 de kilometri pe zi, strabatand 21 de judete. Multumirea de a fi insotita de alti biciclisti, pe portiuni de drum, bucuria de a se intalni cu adulti si mai ales copii cu diabet, sustinerea celor de acasa si donatiile oamenilor care au inteles ca efortul ei poate fi cel mai bine rasplatit prin donatii, au adus-o cu bine inapoi. Cu glicemiile stabile si cu bani care au ajutat-o sa faca putin mai dulce viata cu diabet a zece copii. Dar si cu poveri sufletesti. In circuitul de anul trecut a descoperit cata nevoie este de educatie in ceea ce priveste diabetul. Cat de necesar este ca parintii copiilor cu diabet de tip 1 sa inteleaga faptul ca aceasta boala nu este o condamnare la moarte ci un alt stil de viata, unul controlat si sanatos!



Pe 7 iulie au plecat iar la drum, pentru ca sambata, 21 iulie, Gabriela si Cristian Airinei sa se intoarca din cea de-a doua cursa a campaniei Da, si eu pot! o cursa care s-a intins pe o perioada mai scurta de timp, de 14 zile, dar cu un grad mult mai ridicat de dificultate. 

Intra Carpatian Tour a insemnat 14 zile pe pedalat, 1200 de kilometri pe o vreme aproape permanent potrivnica, cu ploaie si vant, cu oproape 10.000 de metri diferenta de nivel. Cu intalniri emotionante la Targoviste, Sibiu, la Alba Iulia, si la Cluj, Targu Mures, cu oameni frumosi, cu paine, sare, flori, baloane si imbratisari.

Cu aceeasi emotie au fost primiti la intoarcere, la Bucuresti, in mereu acelasi loc in care incepe si se sfarseste in fiecare an povestea Da, si eu pot! cu flori si paine calda trudita de mainile unei paciente cu o boala autoimuna, cu speranta ca poate efortul lor va fi din nou rasplatit. 

Povestea Da, si eu pot! continua, urmand ca in Noiembrie cei doi sa anunte rezultatele acestui an, dar si planurile pentru 2019.


Posted in: traseu2018